A hozzátáplálás kezdete - Mikortól? Hogyan? Mivel? Mit?

A hozzátáplálás kezdete - Mikortól? Hogyan? Mivel? Mit?

A hozzátáplálás kezdete - Mivel és hogyan kezdjük a baba hozzátáplálását? Mi a hozzátáplálás folyamata? Milyen eszközöket szerezzünk be? Melyik étkezést váltsuk ki a korábbi anyatejes vagy tápszeres etetés helyett?

A kisbabás anyukák - különösen, ha az első gyermeküket gondozzák - nagy odafigyeléssel fordulnak a szakkönyvek és a védőnői tanácsok felé abban a kérdésben, hogy a hozzátáplálás megkezdése mikor történjen. Mivel és hogyan kezdjük a baba hozzátáplálását? Melyik étkezést váltsuk ki a korábbi anyatejes vagy tápszeres etetés helyett? Mi a hozzátáplálás folyamata? Milyen eszközöket szerezzünk be?

Ebben a cikkben szeretnénk ezekre a gyakori kérdésekre válaszolni, úgy hogy bemutatjuk a hozzátáplálás első lépéseit és a legfontosabb tudnivalókat, illetve hogy milyen nehézségekre számíthatunk a gyakorlatban. 

A hozzátáplálás kezdete - mikortól? mivel? mit?

A hozzátáplálás elkezdése elméletben - a hivatalos álláspont szerint

A Magyar Védőnők Egyesülete honlapján található (és az alábbi linken letölthető) hivatalos értesítője szerint:


“Az egészséges csecsemő optimális táplálási módja a 6 hónapos korig tartó – a csecsemő igénye szerinti – kizárólagos szoptatása, amely – hozzátáplálás mellett – egy éves korig a domináns táplálási mód.” 


A szoptatást vagy a tápszeres táplálást  ki lehet egészíteni vízzel, víz-alapú italokkal, gyümölcslével - a védőnői útmutatást betartva -  de ez még nem jelent hozzátáplálást. 


A hozzátáplálás hivatalos elnevezése a  szoptatás kiegészítő táplálás. A  nemzetközi forrásokban bevett  „solid”  elnevezést a magyar szakirodalom is  „szolid” néven foglalja össze, utalva ezzel az anyatejen és a tápszeren kívüli egyéb ételekre.


A kiegészítő táplálék bevezetése a folyékony-pépestől a szilárd ételekig folyamatosan történik, mind típus, mind állag szempontjából.


A csecsemő hozzátáplálásának megkezdése mikortól ideális? - védőnői tanács


A védőnői és a WHO ajánlás szerint  a csecsemő kiegészítő-táplálását hat hónapos korban el kell kezdeni. 


6 hónapos kor körül a csecsemő energia- és tápanyagigénye  meghaladja az anyatej által biztosított mennyiséget, és ezen igények kielégítéséhez kiegészítő élelmiszerekre, hozzátáplálásra van szükség. Ebben a korban a kisbaba már eléggé fejlett ahhoz, hogy új ételeket kóstoljon meg.  

Ha 6 hónapos kor körül nem kezdődik el - vagy ha nem a csecsemő élettani szükségleteinek megfelelően történik - a hozzátáplálás akkor az egészségi állapotot rövid-, illetve hosszútávon meghatározó problémák, betegségek alakulhatnak ki. 


Hozzátáplálás a gyakorlatban

A WHO által ajánlott 6 hónapos kor nincs kőbe vésve, ezért érdemes gyakorló anyukák tapasztalataira és a saját kisbabánk megfigyelésére alapozni, hogy mikor érkezik el a hozzátáplálás ideje.


Az új táplálék bevezetésének időpontja több tényezőtől is függhet:


 • a csecsemő fizikai fejlettségétől
 • az emésztőrendszer érettségétől
 • a fogfejlődéstől
 • betegségektől
 • örökletes hajlamtól
 • pszichés tényezőktől


A gyakorlatban érdemes a következőket megfigyelni:


 • Gyakrabban igényli a szoptatást a baba?
 • Stagnál vagy csökken a súlya?
 • Megszűnt a nyelv-kilökő reflex? 
 • Felkelti a pici érdeklődését, ha eszünk?
 • A kiskanál érintésére kinyitja a száját?
 • Tud önállóan ülni?

Ha a fentiek közül többre is igen a válasz, akkor érdemes lehet új ízt bevezetni akár 4 hónapos korban is. Tápszeres és az anyatejes babáknál is ugyanezek a szempontok határozzák meg, hogy mikortól érdemes megkezdeni a hozzátáplálást.


Koraszülött hozzátáplálásának megkezdése


A koraszülött babák hozzátáplálásának megkezdése előtt fontos a pici háziorvosával konzultálni, hiszen előfordulhat, hogy nem a születésétől számított 6. hónap betöltését, hanem több tényezőt is figyelembe kell venni.  Előfordulhat, hogy  sokkal több idő szükséges, hogy készen álljanak a szilárd táplálék bevezetésére, mint azoknak, mint nem koraszülött társaiknak. Vaspótlásra pedig hamarabb is szükség lehet, hiszen nem tudtak 40 hetet tölteni az anyaméhben, hogy feltöltsék a vasraktárukat. 


Mivel kezdjem a hozzátáplálást? - új ízek bevezetése


Először javasolt egyetlen ízt bevezetni, mégpedig az almát. Az alma elkészítésének legegyszerűbb módja, ha klasszikus baba üveg reszelőn lereszeljük a megpucolt almát, és először csak az alma levével  kínáljuk meg a babát. 


Később jöhet az almapüré is: 1-2 falat, majd a baba kívánsága szerint fokozatosan lehet emelni a mennyiséget. Később, ha nem tapasztalunk semmi allergiás reakciót vagy hasfájást, folytathatjuk további könnyen emészthető gyümölccsel vagy zöldséggel a hozzátáplálást. Pl. lehet a sorrend: sárgarépapüré, őszibarackpüré, főtt krumpli, sütőtök akár üveges változatban is. A bébiételeken mindig megtalálhatjuk a jelzést, hogy mikortól mit lehet adni, így a boltok polcain található kínálatból is ötletet meríthetünk. Milyen eszközre lesz szükségem a baba hozzátáplálásához?


A hozzátáplálás első lépései közül az egyik  legfontosabb, hogy szerezzük be azokat az eszközöket, amelyekre szükségünk lesz. Minden, ami a csecsemő szájával érintkezik, legyen biztonságos és tiszta, ezért használat előtt sterilizáljuk forralt vízzel, és kezeljük elkülönítve a babakészletet a saját tányérjainktól és kanalaktól. A kezünket is alaposan mossuk meg etetés előtt.


Webáruházunkban egyedi bababarát anyagból készített étkészletet és kanalat vásárolhatsz:A kanál és a tálka mellett nem árt a picinek előkét (szakálkát) beszerezni, de megteszi egy puha textilpelus is, hiszen kezdetben tényleg csak pár falat ételre lesz szükség.


A hozzátápláláshoz szükséges további eszközök:


 • kislábas
 • párolóedény
 • jégkockatartó - amiben a pürésített ételt kiadagolhatod, és lefagyaszthatod
 • almareszelő
 • botmixer vagy turmixgép
 • zárható műanyag tároló edénykék
 • mérleg
 • mérőedény
 • etetőszék
 • stb.

Hányszor kell egy nap kiegészítő táplálékot adni? • 6-9 hónapos kor között naponta 1-2 szer
 • 9 hónapos kor után napi 3-4-szer, 
 • 12 hónapos kor után napi 4-5-ször adható kiegészítés. 

Bármely életkorban kezdi is el az egyéb ételek fogyasztását a csecsemő, fokozatosan kell emelni az étkezések számát. Természetesen a szoptatást lehet nyugodtan folytatni a kicsi két éves koráig és azt követően is.


Hozzátáplálás - étkezés kiváltása - lehetséges problémák az etetésnél


Nem feltétlenül kell az étkezést kiváltani vagy merev napirendhez kötődni, hiszen a hozzátáplálásra is az az elv érvényes, ami a szoptatásra, hogy vegyük figyelembe a csecsemő igényeit. 


Eleinte előfordulhat, hogy a hozzátáplálást nem fogadja el a baba, nem akar enni, hiába múlt el 6 vagy akár 7 hónapos is. Ilyenkor nem kell erőltetni, hiszen a természet rendje, hogy előbb-utóbb áttér az ember a szilárd táplálékra. 


Ha a baba kötődik a cicihez, és eleget szopik, akkor lehet, hogy nem igényli még egy jó darabig, hogy kiegészítést kapjon.  Ha szoptatás előtt kínáljuk meg, akkor lehet, hogy szívesebben fogadja majd az ételt.


Előfordulhat az is, hogy csak idegenkedik az új íztől. Ha 1-2 kanállal megeszik, akkor már jó úton haladunk a szilárd ételek felé. Ösztönözzük, de soha ne erőltessük a babát - ügyeljünk az éhségjelekre, és figyeljünk a baba reakcióira. Ha hasfájós a baba, itt találhatunk segítséget.

További hírek