Mikor kezdődik a fogzás babáknál? A csecsemő fogzás kezdete és tünetei

Mikor kezdődik a fogzás babáknál? A csecsemő fogzás kezdete és tünetei

Mikor kezdődik a fogzás a babáknál? A csecsemő fogzás kezdetét nehéz megjósolni. Átlagosan fél éves kor körül jelennek meg az első fogacskák, de mivel a tejfogak már születés előtt megtalálhatóak az ínyben, ezért könnyen előfordulhat, hogy eleve kibújt foggal jön a pici világra. Mivel a korai fogzás elkezdődhet 3-4 hónapos korban is, de akár 1 éves korig is kitolódhat, érdemes a fogzás tüneteit megfigyelni. Melyek ezek a tünetek? Ebben a cikkben elkezdjük körbejárni a baba fogzás témáját…

Mikor kezdődik a fogzás tipikusan? 

 

Ki lehet egyáltalán számítani a fogzás kezdetét? Mi számít normálisnak? 

A legtöbb csecsemő első tejfoga valóban 4–7 hónapos korban bújik ki. De bármilyen hihetetlen, 6000-ből 1 baba szájában már ott ragyog egy-két fogacska, amikor világra jön. A foggal született gyermeket táltosnak tartották a magyar népi hitvilágban. Sok szülő megijedhet a jelenségtől, pedig nincs ebben semmi különös. Akkor sem kell kétségbe esni, ha a baba fogzása 7 vagy 9 hónapos korban sem indul be. Ha mégis aggódnánk, akkor beszéljük meg a fognövekedést a védőnővel vagy a  gyermekorvossal a következő látogatáskor.


Tipikusan  a csecsemő fogzás az első  6 hónapon belül elkezdődik, és a tejfogak valószínűleg a kicsi 3 éves koráig mind ki is bújnak szép sorban. A „tipikus” nem jelenti azt, hogy ez a “normális”, mivel a fogzás és a tejfogak megjelenési sorrendje egyénenként változó, ami akár örökletes is lehet.

A baba fogzás tünetei - a tejfogak kibújási sorrendje

A tejfogak kibújási sorrendje


Összesen 20 tejfoggal rendelkezik egy átlagos óvodás (a fogváltás előtt). Ha a “tipikus” fogzást vesszük alapul, ami fél éves korban kezdődik, akkor a tejfogak kibújási sorrendje a következők szerint várható:


  • 6 hónapos korban a két középső alsó metszőfog bújik ki
  • 7-10. hónap körül a két középső felső metszőfog jön elő
  • 10-12 hónapos korban a két felső oldalsó metszőfog
  • 1 éves korban a két alsó oldalsó metszőfog
  • 14-16 hónapos korra a négy első tejőrlőfog (rágófog)
  • 20-30 hónapos korra a négy szemfog
  • 3 éves korban a maradék négy tejőrlőfognak is illik kinőnie

Természetesen a sorrend és az időpont is változhat, de a fenti felsorolást tekinthetjük tipikusnak.

A kisbaba fogzás tünetei

A fogzás sok esetben jár kellemetlen tünetekkel, ami a babákat és a szülőket egyaránt próbára teheti. Bár előfordul, hogy simán átvészeljük ezt az időszakot, és csak annyit tapasztalunk, hogy a pici mindent a szájába vesz, és úszunk a nyálban. Érdemes ilyenkor rágcsát, rágóka cumit  beszerezni egy megbízható bababoltból.  Azt se felejtsük el ugyanakkor, hogy 3-4 hónapos korban teljesen természetes, hogy a csecsemő felfedezi a világot. Mindent a kezébe illetve a szájába vesz.  Ez teljesen normális, és gyakran nem a fogzás jele, hanem puszta kíváncsiság. 


A fogzás leggyakoribb tünetei


A korábban említett nyáladzás, állandó rágcsálás és a duzzadt, érzékeny, piros íny mellett olyan kellemetlen tünetekkel is találkozhatunk, mint az állandó sírás és nyűgösség. Hogy miért sír a baba, annak számos oka lehet, de mivel a fogzás fájdalommal jár, ezért az anyukák gyakran tapasztalhatják, hogy szopizás közben felsír, nyáladzik, majd szopizik és megint sír a kisbaba. 

A fogzás tünetei: orrfolyás


Néha a fogzás a csecsemőknél olyan tünetekkel jár mint a megfázás. Egyik ilyen tünet az orrfolyás. Az orrfolyásra és a többi tünetre (kiütés, hasmenés, nyűgösség, étvágytalanság és hőemelkedés) az a jellemző, hogy enyhe  és viszonylag rövid ideig - gyakran csak egy napig  - tart. Mivel a fogzás nem betegség, ezért nem kell megijedni.  A betegséggel küzdő csecsemőknél az anyukák tartósabb és súlyosabb tüneteket tapasztalnak rendszerint. Tehát minél hosszabb ideig van jelen egy-egy tünet, annál valószínűbb, hogy nem csak a fogzást jelzi. Az orrfolyás például sok orvos szerint nem közvetlen tünet, hanem a fogzással járó “stressz” mellékterméke, vagyis ilyenkor a picik érzékenyebbek lesznek a megfázásra és más fertőzésekre.  

A fogzás tünetei: hasmenés


A fokozott nyálképződés és orrfolyás miatt megváltozhat a széklet állaga és szaga: nyálkás, bűzös hasmenés formájában jelentkezhet a fogzás egyik tünete.


Baba hasmenésről akkor beszélhetünk, ha az átlagosnál sokkal gyakrabban kell cserélni a pelust. Ilyenkor nemcsak hígabb a széklet, hanem mennyiségileg is több. Baba fogzás alatt sokszor nemcsak a pelust kell lecserélni, hanem a ruhát is. A csecsemőkori hasmenésre figyeljünk oda, mert ha lázzal jár, akkor mielőbb orvoshoz kell vinni a picit a kiszáradás veszélye miatt. 

A fogzás tünetei: kiütések


Mivel a folyamatos nyáladzás irritálhatja a baba bőrét, ezért az arcon és a hasmenés miatt a popón is megjelenhetnek a kiütések. 


A fogzás tünetei: láz

A fogzás önmagában nem okozhat lázat, csak néhány fokos testhő emelkedést, ami maximum 37,2 ° C körül áll meg. Tehát a 38 ° C -os vagy afeletti hőmérsékletet vagyis láz valószínűleg már betegség tünete lehet.  

A fogzás tünetei: hányás

Sokan gondolják úgy, hogy a hányás a fogzás egyik tünete, pedig valószínűbb, hogy a baba hányásának más oka van. A fogzás időszakában a csecsemő immunrendszere gyengülhet, és számos betegségnek van kitéve. Amikor mindent a szájába vesz, könnyen kerülhetnek vírusok és káros baktériumok a baba szájába, amelyek megbetegíthetik. Ilyenkor érdemes még a szokottnál is jobban figyelni a higiéniára és steril bababarát rágókát adni a pici kezébe. 

Fogzás tünetmentesen

Mire figyeljünk, ha még nincs semmilyen kellemetlen tünete a fogzásnak? Elsősorban készüljünk fel rá, és figyeljük a fent felsorolt jeleket. Mivel a két alsó középső metszőfog fog először megjelenni, ezért ott gyengéden kitapogathatjuk, hogy duzzadt-e az íny, illetve, érződik-e a kemény fogacska? Gyakran csak onnan vesszük észre, hogy a baba foga kibújt, hogy koppan a kiskanál a szájban. Mivel a rágcsálást nem ússzuk meg, érdemes a rágóka mellett cumiláncot és bababarát láncos bio telefontokot is beszerezni, mivel valószínűleg a fogzás időszakában többet lesz ölben gyermekünk, és akkor az ölelés mellett a rágcsálás fogja megnyugtatni.  


A  fogápolást már az első fogak megjelenésével vegyük komolyan, mert a lyukas tejfogak  fájhatnak és begyulladhatnak, valamint a még ki nem bújt, maradandó fogakra is káros hatással lehetnek.


A Diaro Webáruházban a fogzás tüneteit enyhítő eszközök mellett névre szóló antibakteriális hatású bambusz baba fogkefét is rendelhetünk. Következő cikkünkben többek között erről is szó lesz!

További hírek